Ett ”bra företag”

 

När vi startade Minna Heino 2009 var det självklart för oss att vi skulle vara ett bra företag. Självklart att vi skulle göra bra produkter och bra design, men även göra bra ställningstaganden ur ett större perspektiv. Företaget skulle dels vara bra för dig som kund och för våra samarbetspartners, men samtidigt bra för planeten och även oss själva. Vi skrev vår önskelista, och det var enkelt! Men att genomföra det i verkligenheten visade sig vara betydligt svårare.

Här är vi nu, i vår egen butik, med egen webbhandel, och med vår fjärde omarbetade affärsmodel sen vi startade. Anledningen att vi fortsätter omorganisera är att om du vill vara riktigt bra på något innebär det att du måste prova, utvärdera och sen våga göra förändringar. Vi använder oss av det som vi kallar våra ”superkrafter”. Nyfikenhet och målmedvetenhet. Finns det ett bättre sätt att nå vårt mål? Det vet vi inte innan vi har provat. Det har visat sig vara komplicerat och vägen är allt annat än spikrak. Vi kliver över, duckar, övervinner och tänker om. Ibland får vi gå bakåt och åt sidan för att komma runt, över eller under hinder som dyker upp längs vägen.

 

 

När vi gjorde vår lista över hur ett bra företag ska vara, så såg den ut som följande:

 

Bra för kunden

Vi vill att du ska kunna känna lust och glädje, och få må bra hos oss. Få känna att vi verkligen uppskattar att du kommer till oss. Att du får exceptionell personlig service hos oss. Känna att du får ärliga råd och att vi bara säljer produkter vi verkligen tror blir bra för dig. Vi vill att du ska veta att du verkligen har vår fulla uppmärksamhet när du är här. Det är framför allt det som ett bokat besök hos oss åstadkommer. Vi vill att du ska få varva ner en stund, känna dig riktigt ompysslad och veta att vi har kompetensen för att hjälpa dig hitta produkter som passar dig.

 

Bra för våra partners

Våra samarbetspartners ska känna trygghet i att arbeta med oss. Vi prutar inte. Vi betalar det produkten kostar och prissätter efter produktionspris, i stället för önskat konsumentpris. Vi är noga med att alla i kedjan ska få betalt för sitt arbete. Vi förespråkar även jämlikhet och ömsesidig respekt. Vi ska alla få samma goda bemötande och kunna känna tillit till varandra. Samarbetspartners och producenter ska veta att vi värdesätter deras erfarenheter och goda råd och att vi respekterar deras kultur. På samma sätt förväntar vi oss också att bli respekterade för vår kultur och det vi för med oss som varumärke och människor. Vi har bland annat därför valt att producera i Portugal. Vi upplever och ser att värderingarna där, människor och bolag emellan, är väldigt lika dem vi har.

 

Bra för planeten

Vi strävar ständigt efter att lämna minsta möjliga påverkan på miljön, och vi tar ansvar för de produkter vi producerar. Därför arbetar vi med ”long lasting design” för att undvika överproduktion. För oss innebär det produkter som varar länge både utseendemässigt och kvalitetsmässigt. Vi väljer produktionssätt som är ansvarsfullt utvecklade och strävar efter att producera på ett estetiskt, etiskt, ekologiskt och ekonomiskt bra sätt. Där vi ser förbättringsmöjligheter, där vill vi alltid aktivt bidra till utveckling. Vi har även valt vegetabiliskt garvat skinn för att det har bra egenskaper för både människor och miljö. En extra bonus är att som nickel/metall allergiker/diabetiker kan du använda våra skor då både insidan och utsidan på dem är metallfria.

 

Bra för oss

Nyckeln bakom vår framgång, och något som genomsyrar hela vår verksamhet, är livsglädje. För att kunna driva ett företag långsiktigt behöver du omge dig med personer som bidrar med glädje och inspiration. Det har vi lyckats bra med. Vi tycker även det är viktigt att prioritera den egna hälsan. Både för dig och för oss. Det ska vara roligt! Om du har passion för något, kan du göra det hela livet. Och vi älskar det vi gör. Vi är otroligt tacksamma över människorna i vårt nätverk som bidrar till att vi kan arbeta med det vi älskar. Vi vill fortsätta omge oss med människor som delar vår filosofi över vad ett bra företag är. Vi hoppas lära känna fler som känner som vi, och att vi tillsammans kan utveckla nya estetiskt tilltalande produkter som vi mår bra av, ur flera aspekter.

 

Har du förslag på hur vi kan bli ännu bättre?

Boka en tid för ett personligt besök så pratar vi över en kopp kaffe. Du är hjärtligt välkommen till vår butik på Bryggaregatan 8 i Borås.

 

Minna och Bengt Engström Heino