Gustav

Vem är Gustav? Hur känner ni varandra?

Gustav är vår äldsta son Alex mellannamn. Alex har som person en traditionell sida. Samtidigt kan han vara oerhört trendig och framtidsinriktad. Något som alltid varit spännande med hans personliga stil är att allting ser så självklart ut på honom. Han lyckas kombinera dressat och avslappnat på ett otvunget sätt. Han är själv designer och skulle aldrig få för sig göra något bara ”för att”. Det finns alltid en tanke bakom, och en väldigt tydlig förankring i allt han gör. Hade han designat skon själv, skulle den säkerligen haft någon ytterligare detalj. En dold accent. Kanske en orange bakgrund eller tre olika nyanser av brunt. Han hade lekt betydligt mer med designen, utan att den tappat sin traditionella känsla.

 

Under årens lopp har det visat sig att Alex har samma förkärlek för historia som Bengt har. Han har alltid varit fascinerad över sakers ursprung. Bengt har mycket kunskap inom historia och det syns ofta i hans arbete. Bland annat i våra herrskor då det framför allt är han som ansvarar för designen av dem. Anledningen till att den här modellen skulle komma att heta Gustav är dels på grund av Alex som person, men även för att det är ett namn som ligger familjen varmt om hjärtat.

 

Hur tänkte ni?

Modellen Gustav har en historisk bakgrund och är en så kallad halv-brogue, i en Derby-modell. Vad är då en brogue undrar du kanske? Historiskt sett är det en arbetarsko, med ursprung från Skottland och Irland. Ordet brogue kommer från den fornnordiska föregångaren ”brók”, och betyder fotbeklädnad. Ordet följde med vikingarna över Nordsjön någonstans runt 700-talet. De första modellerna av skorna tros ha dykt upp först under 1800-talet, och användes då främst av bönder och arbetare. Det som utmärker stilen på skorna är den kraftiga perforeringen i lädret, som i sig utgör mönstret på skon. Från början var hålens syfte att låta vatten rinna ut ur skorna. I dag sitter perforeringen bara i ovanlädret och är därför endast dekorativt.

 

Gustav Black Leather

 

 

Skon är knuten och traditionellt så görs den här typen av dressade herrskor med väldigt slätt och jämnt läder. Det ska se perfekt ut! Det tycker inte vi är nödvändigt. I synnerhet inte ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi använder läder som varken är slipat eller korrigerat, och på de bruna varianterna av skon är det även ofärgat. Det gör att vi vet inte exakt vilken brun nyans vi får på lädret, just för att det är obehandlat. Med de svarta blir det inte lika stor skillnad, eftersom de faktiskt är färgade. Men även där har du kvar den något råa karaktären i materialet. Strukturen. Det som många andra företag inom läderindustrin väljer bort, det väljer vi att arbeta med. Skorna blir mer originella på det viset. De eventuella märken som funnits på huden naturligt finns kvar, vilket ger karaktär till skon. Vill du däremot hellre ha helt slätt och perfekt skinn i dina skor så kan vi så klart beställa det också.

 

När kan den användas?

Det är en sko du kan ha både till vardags och på fest. På jobbet och på fritiden. Vi rekommenderar att du regelbundet tillför fett för att hålla skon mjuk men även för att få bästa möjliga hållbarhet. Om du ser till att låta skorna torka upp ordentligt efter att ha varit utsatta för väta, så håller de sig fina i flera år. Egentligen är lädersulan mest känslig, och den slits i regel väldigt fort. Men gummiförstärkningen som sitter på undersidan av sulan gör att skon blir mer slitstark och att det tål vårt klimat lite bättre. Modellen finns även att köpa och beställa med hel sula i rågummi, vilket gör skon betydligt mer tålig. Gummisulan håller dessutom ute kyla betydligt bättre, vilket gör skon mer användbar under vintersäsongen.

 

Från början gjorde vi modellen för män som gillar att ha en välklädd, men lite mer business casual look. Skon tar för sig, utan att på något vis ta för mycket plats. Ganska tidigt fick vi respons ifrån kvinnor som ville ha likadan sko. Framför allt när du vill ha den här dressade looken, utan att se feminin ut. Det är blir en annan twist på det hela. Därför gör vi den nu från storlek 35 till 48.

 

Utöver det har den även nått en yngre målgrupp än vi förväntat oss från början. Studenter. Unga killar och tjejer som är på väg ut till sina första jobb där de vill se mer representativa ut. De vill övergå till en mer formell klädsel och lämna sina vita sneakers en stund. Modellen är traditionell, men samtidigt cool. Du behöver inte anpassa så mycket med dina kläder. Du kan ha kvar samma garderob och det blir skorna som gör skillnaden! Jeans, skjorta och ett par Gustav är något helt annat än jeans, skjorta och sneakers. En kavaj på det, så är du plötsligt business casual. Det är ett ganska enkelt sätt att bli lite mer dressad.

 

Välkommen in för att prova!


Äldre post